Арх. Валери Гюров за трансформацията на градската среда

Taakks&Taalks_FTS
FTS и Adamand Records за управлението и създаването на дигитално съдържание
25 October 2017
Pasted image at 2017_12_01 05_57 PM
Любо Георгиев от Визия за София
1 December 2017

Арх. Валери Гюров за трансформацията на градската среда

Taalks_Gifted

_MG_9604sВалери Гюров – архитект, стрийт арт артист, един от основателите на Трансформатори и Urbanik, занимаващ се с куп проекти, които трансформират градската среда, разказва как първата му детска мечта е била да се състезава във Формула 1.

След гимназията Валери решава да учи архитектура, защото се интересува от начините, с които може да подобрява и преобразява града.

Инж. Делчо Гюров – дядото на арх. Валери Гюров, стои зад построяването на НДК, комплекс Камбаните, КНСБ и отчасти построяването на Кремиковци.

Дейността на Валери и хората, въвлечени в проектите около него, се простира от трансформация на детски площадки, облагородяване на подлези, междублокови пространства и училища, изрисуване на транформаторите по ул. Шишман до създаване на лаборатория за градски дизайн, проекти като SmartFabLab – лаборатория за дигитално прототипиране и много други.

Един от най-сложните проекти, в който се забърква арх. Гюров, е създаването на crop circle за концерт на Absolut. Друго негово начинание – SOCMUS, събира продукти на графичния дизайн от времето на Социализма и предстои да бъде създаден физически музей за творбите.

Последното нещо, в което влага най-силно енергията си, е Gifted – пространство, посветено на местни артисти, колективи и брандове, които се опитват да градят съвременния имидж на столицата и страната ни като атрактивна дестинация за туризъм.

Какво е усещането всеки нов проект да е голямата ти любов и какви са бъдещите планове на Валери може да видите в Taalks & Taalks.

facebooktwittergoogle_plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>