„Cocreate“ Smart Fab Lab

Що е то Smart Fab Lab?Delcho_SmartFabLab

“Първата дигитална работилница у нас, помещаваща от чукове и лопати до сложни 3D принтери, фрези и машини за прототипиране”.

Или както обича да го нарича Делчо Делчев – „Свърталник на чудати хора“. Той е архитект по образование и директор на лабораторията за умна фабрикация, която е единствената работилница за споделено ползване в България. В качеството си на човек, който обича да “майстори” с двете си ръце, Делчо вижда липсата на място, където всеки може да се научи да прототипира без да е нужно да инвестира голяма сума пари. Именно затова решава да отвори локален Smart Fab Lab, където да помага на студенти, предприемачи и ентусиасти да създават прототипи на предмети от всякакво естество.

Разбира се, не липсва интерес и от страна на компании. Това стана ясно от разказите за проекти, които включваха сглобяеми панелени стелажи, ръчно правени часовници, бордови игри и наградни статуетки.

“Много хора не успяват, защото не знаят какви са възможностите на машините за прототипиране.”

Под надзор на екипа на лаб-а, хората успешно успяват да създават прототипи на мотоциклети, сгради, табелки, скулптури, кранчета за мивки и други. Не случайно по света има над 1100 Smart Fab Lab-а, които ежедневно помагат на хиляди да реализират своите хардуерни проекти.

“Fab Lab-овете промениха начина, по който пътувам. В последните години се уверявам, че пътя винаги минава поне през 1 Smart Fab Lab.”

Дори и да не си сръчен си заслужава да изгледаш цялата презентация, в която ще чуеш повече за конкретните технологии, истории, проекти, събития и клиенти на работилницата. Може да я гледаш тук.

Повече информация за Smart Fab Lab и как да се запишеш, виж тук.

 

 

facebooktwittergoogle_plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>