Wired Weird – между параметричния интериор и открития космос

WRDWRDКогато имаш разнородни интереси и таланти, рано или късно откриваш, че е доста трудно да се опишеш или да бъдеш описан с няколко думи. Такъв е случаят с Катерина Васева и Емилия Манева – гостите на Taalks&Taalks миналата седмица. И двете са дипломирани архитекти, и двете споделят, че нямат желание да се занимават точно с архитектура. Когато се срещат и осъзнават, че не само това ги свързва, се ражда Wired Weird. И до момента наричат общия си проект “неструктурирана колаборация”, но зад това искрено самоопределение стои сериозен творчески опит.

Катя е уеб дизайнер и developer, занимава се още с илюстрация и аматьорска роботика, а отскоро – и с компютърни игри. Точно върху това работи в момента, заедно с Мартин Бакърджиев – играта Major Tom and the radius of outer space, която освен че подтиква ума към нестандартно мислене, обяснява на учениците физични и математически принципи. И всичко това, облечено в красиви илюстрации и tribute към Дейвид Бауи – действието се развива в космоса на фона на музиката на легендарния британец, а главните герои са Major Tom и неговото роботче Ziggy.

Това не е единственото роботче, създадено от Катя. Симпатичният Iancurtis обаче е реално творение, сглобено от кутии от лекарства и няколко серво моторчета, и управлявано от електронна платка с отворен код – Arduino, за да може да танцува под звуците на всякаква музика.

Iancurtis Robot

Еми е графичен и интериорен дизайнер с огромно желание да създава инсталации. Тя е сред създателите на асоциация, която в последните няколко години провежда workshop-и в България с някои от водещите имена в областта на програми като Maya, Grashopper и Rhino 3D. Вдъхновява се от параметричния дизайн и използва това вдъхновение за впечатляващ проект – цялостната концепция и изпълнението на интериора в бар “Наргиле” в София. В резултат точно 7456 дървени цилиндри с различни дължини висят от тавана на бара, създавайки уникална атмосфера. И когато всички майстори отказват да се наемат с изпълнението на амбициозния проект, Еми и нейният колега Али К., съоснователи на KMAN Studio, запрятат ръкави и в продължение на две седмици работят здраво. Изграждат както уникалната инсталация, така и бранда и уебсайта на заведението.

Nargile_bar

Публикациите във водещи медии за дизайн и архитекура като designboom, Archilovers и Curve Magazine съвсем заслужено постяват проекта сред изящните световни примери за изненадващ и модерен интериор.

Така двете дами ни представиха изключително разнообразната си досегашна работа до момента, в който са се срещнали. Концептуалното дефиниране на съвместния им WRDWRD предстои да се случи и се случва в момента, както е видно и от визитките им. Върху тях е оставено празно пространство, където всеки човек може сам да даде своя поглед върху проекта и да развихри въображението си.

WRDWRD_bc

Ако все пак трябва да опишат посоката, в която възнамеряват да се движат, Еми и Катя я определят като “интерактивни инсталации във физическия свят”. Ако ние трябва да опишем впечатленията си от тяхната презентация, едно е сигурно – най-доброто от Wired Weird тепърва предстои.

 

facebooktwittergoogle_plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>