fbpx

Преоткриване на „първата гейминг платформа преди Nintendo и Playstation“ (по думите на Христо Алексиев) – детската площадка, е била основна цел както за него, така и за съдружника му Илиан Милинов.

Идеята за проекта, който осъществява тази цел, се заражда през 2012 г., след като двамата стоят в столичен ресторант. Батерията на телефона на Милинов е на път да падне и, докато той се люлее на стола, на Христо му хрумва, че може да използват енергията от движението за създаване на електроенергия.

Това ражда така наречената „клатушка“, с патентован от Playground Energy генератор, който произвежда електричество при люлеене, което създава светлина, звуци, музика, „командва“ фонтани и, по думите на основателите, има редица други приложения.17522976_1327499510651842_1643052697071924231_n

Дизайнът на „клатушката“, направен от Илиан Милинов – съосновател и съдружник в Playground Energy, печели Red Dot Design Award 2017 – най-голямата награда за индустриален дизайн в света.

Илиан, по думите на Христо, е „гений“ с 4 Red Dot награди, работещ върху пета. Той е завършил Лесотехническия университет през 1996 г. в първия випуск на специалността “Интериор и дизайн за мебели”.

Христо започва своята предприемаческа кариера през 2002 г., когато с Ивайло Пенчев решават да развиват пазара на катерачни стени. Христо напуска работата си и спомага за основаването на WALLTOPIA. През 2005 г. той продава своя дял и се заема с различни проекти, сред които платформа за гражданска журналистика.

Playground Energy разпространява своите продукти на 5 континента – Австралия, Азия, Европа, Северна и Южна Америка, като започват да произвеждат ток не само от преобразуването на кинетичната енергия на детските площадки, но и от топлината на човешкото тяло.

Друг фокус на работата на Playground Energy са родителите, защото за изпълнението на целите им се оказват важни две неща: „на децата да им е интересно, но и на родителите да им е интересно“. Така те създават пейки-хибриди, които работят както със слънчева енергия, така и с кинетична. За татковците произвеждат outdoor фитнес уреди – пътеки с опция за интеракция с Google Street View и „виртуални“ разходки из света, докато тренират.

Така двамата изпълват своята основна мисия – да мотивират децата да играят повече и да бъдат физически активни, докато растат със съзнанието за възобновяема енергия.

За да се заредиш с още повече идеи, виж цялата презентация, която Христо Алексиев изнесе за Taalks & Taalks – тук.

Повече информация за Playground Energy виж тук.