fbpx

blog_post

Колко души са необходими, за да се промени един закон в България? На този въпрос се опитваме да си отговорим в началото на новата ни кампания „Издание на щастието“, която правим заедно с издателство Жанет 45.

Предисторията? Тя е доста кратка и също така тъжна. България е една от страните с най-високо ДДС върху книгите в Европейския съюз. Всъщност, единствено датчаните ни изпреварват, но те и по много други икономически критерии са пред нас и могат да си го позволят.

В България ДДС върху книгите е 20%, както при всички други отрасли на икономиката ни. Или почти всички. Например, при хазарта е 0%.

Затова навръх 24-ти май издадохме първата в света книга, която е и скреч талон. За да попитаме управляващите – трябва ли българските книги да изглеждат така, за да бъдат достъпни за всички?

Ако и вие имате отношение по темата, може да се включите в нашата петиция „За намаляване на ставката на ДДС върху книгите“.

И за да се върнем на въпроса от началото – колко души са необходими, за да променим един пагубен за българската култура закон?

2783. Досега.

https://www.peticiq.com/dds_knigi