fbpx

Днес не е 24-ти май. Въпреки че всички говорят за българския език и азбука. Причината е, че според нас темата е твърде значима, за да я затворим само в един ден от годината.

Смятаме, че инициативата на издателство Жанет 45 да пишем на кирилица е важна и заслужава да говорим за нея. Всеки ден, не само на 24-ти май. Да пишеш на 6lyokavica понякога е за по-лесно, друг път е за по-бързо. Почти винаги е “ma kvo tolkova? az taka sam sviknal!”. И абсолютно винаги писането на 6lyokavica е проблем. Защото тя убива не само кирилицата. Убива навика да четеш на български. Убива българската литература. Убива културата ни. Бавно, невидимо, но въпреки това – сигурно.

Възможно ли е азбука, използвана от над 300 милиона души по целия свят, да умре в родната си страна? Няма нужда да проверяваме. За да провокираме дискусия за проблема, издадохме „Под игото“ на 6lyokavica. Можете да го намерите в книжарниците. Струва 10 лева и за всяко закупено издание, което изчезва от книжарниците завинаги, Жанет 45 ще дарят две български книги на училища, читалища и библиотеки.

И понеже говорихме много за проблема, ето и скандално простото му решение:

Повече за кампанията може да видите на http://podigoto.bg/